kauramaito

Itse tehty kauramaito (vegaaninen)

Tänään palataan perusasioiden äärelle: tiedossa on step-by-step -opas itsetehtyyn kauramaitoon. Kauramaidon tekeminen on todella simppeliä, joskin ehkä hieman aikaavievää. Tarvitset siihen helpoimmillaan tasan kaksi raaka-ainetta, blenderin, kulhon ja siivilän. Niin iisiä, niin hyvää, niin halpaa.

Siis bye bye kaupan kalliit kasvimaidot, meikämimmi tekee tästälähin omat maitonsa!

Mietin jo pitkään kasvijuomia, etenkin kauramaitoa ostaessani, millaista rahastusta moiset juomat pahimmillaan ovat. Pikainen laskutoimitus paljastaakin, että itse tekemällä säästäisi melkoisia summia.

Esimerkiksi: Jos ostetaan Prismasta 1kg Elovena-kaurahiutalepaketti (1,39€) ja lasketaan, että siitä saa tällä reseptillä 3,5 litraa valmista kaurajuomaa, tulee yhden itsetehdyn kaurajuomalitran hinnaksi 39 senttiä.

Otetaan sitten vertailuun Oatlyn kaurajuoma 1,74€/litra. Kuvitellaan, että hypoteettinen koehenkilömme käyttää kauramaitoa litran viikossa ja tänä vuonna viikkoja on 53:

Oatly: 53 x 1,74€ = 92,22€

DIY: 53 x 0,39€ = 20,67€

Säästöä tulee siis megalomaaninen 71,55€ vuodessa! Sillähän käy vaikka kampaajalla trimmaamassa latvoja. Tai katsoo Netflixiä tästä hetkestä pitkälle ensi syksyyn asti. Tai ostaa aika tosi monta levyä suklaata. Hyvä diili kaikin puolin siis.

(Allekirjoittaneella on kuukauden päästä taas muutto edessä, joten budjettiasiat kiinnostavat hieman tavallista enemmän…. Olisitteko arvanneet?)

Pakko toki sen verran syödä omia sanojani ja myöntää, että on valmiissa kasvimaidoissakin puolensa: moniin niistä on lisätty vitamiineja ja kalsiumia, joiden riittävä saanti saattaa tuottaa vegeilijöille päänvaivaa. Itse tosin käytän päivittäin kasvipohjaisia jogurtteja ja levitteitä, joihin noita samoja aineita on lisätty, eli en varsinaisesti elä missään mineraalipuutteessa. Syömällä riittävästi ja monipuolisesti saa siis vegaaninakin varmasti riittävästi eri hivenaineita, vaikkei joka-aterialla kalsium- ja vitamiinikyllästettyjä kasvimaitoja imppaiskaan.

(Olen viime aikoina jäänyt vähän koukkuun MyFitnessPaliin, joka laskee mm. vitamiinien ja mineraalien määrän päivittäisessä ruokavaliossa. Vaikka mututuntumalta olenkin onnistunut suht oikein omat kalsiumit ja vitamiinini arvioimaan, on tämä ollut kivaa vaihtelua ja lisädataa oman ruokavalion riittävyydestä. Suosittelen lämpimästi, jos tuntuu, ettet tiedä saatko riittävästi mikroravintoaineita ruokavaliostasi. Toinen hyvä vaihtoehto on Cronometer. Kumpikin äppi on ilmainen!)

 Kuvissa näkyy kauramaidon valmistusprosessi, joka on sanalla sanoen simppeli. (FYI: Mantelimaito  onnistuu myös yhtä helposti.)

Ensin kaurahiutaleita liotellaan vedessä, jotta kauran lima-aineet liukenevat. Tämä on tärkeä vaihe, koska ilman liotusta lopputuloksesta ei tule hyvä, vaan, noh, limainen

Kun kaura on liotettu ja huuhdeltu hyvin, blendataan se veden ja mausteiden kanssa sekaisin. Sitten se siivilöidään 1-2 kertaa maitomaisen lopputuloksen saamiseksi ja ta-daa, olet tehnyt oman kauramaitosi! Siiviläksi käy tiheäsilmukkainen siivilä, lähikaupan kestohedelmäpussi tai mehusiivilä. Voit myös ostaa pelkän mehusiiviläpussin, joka ajaa saman asian.

Omaan makuuni 2dl kaurahiutaleita ja 7dl vettä on hyvä jakauma, mutta jos haluat maidostasi kermaisempaa, lisää kaurahiutaleiden määrää. Niitä voisi hyvin laittaa esimerkiksi 3dl, jos mielit käyttää kauramaitoasi kahvin kanssa. Minun ohjeeni mukaan kauramaidosta tulee maultaan ja koostumukseltaan hyvää ja kevyttä ja tämä maito sopii superhyvin esimerkiksi smoothieihin ja puurojen tekoon.

Mielestäni ripaus suolaa sopii maitoon hyvin. Jos haluat makeamman version, käytä pari taatelia makeutukseen. Myös aitovanilja sopii maidon joukkoon ihanasti. Valmis kauramaito säilyy hyvänä jääkaapissa pari päivää: tavallinen, hyvin putsattu lasipurkki sopii hyvin, itse olen ihastunut erilaisiin karahveihin, joita keittiön kaapit alkavatkin olla täynnä. Sekoita kauramaito aina hyvin ennen käyttöä!

 Kauramaito

  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 7 dl vettä
  • ripaus suolaa
  • (vaniljaa)
  • (1-2 taatelia)

Tarvitsemasi välineet: Blenderi, tiheä siivilä tai siiviläpussi, suuri kulho, säilytyskannu tai -purkki maitoa varten

Aloita liottamalla kaurahiutaleita runsaassa vedessä vähintään tunnin ajan. Huuhtele kaurahiutaleet huolellisesti kylmällä vedellä niin, että niihin muodostuva lima irtoaa.

Laita huuhdellut kaurahiutaleet blenderiin ja lisää pari desiä vettä. Lisää myös taatelit ja mausteet tässä vaiheessa, jos käytät niitä. Blendaa täysillä minuutti tai kaksi, ja lisää sitten loput vedestä. Blendaa taas hetken aikaa.

Aseta siivilä tai siiviläpussi suuren kulhon ylle ja kaada kauramaitoseos siihen. Painele/puristele pohjalle joutuvaa sakkaa niin, että viimeisetkin maidot varmasti irtoavat. (Huom. jos käytät siivilää, voi olla hyvä idea siivilöidä kauramaito kahteen otteeseen, niin saat siistimmän lopputuloksen.)

Kaada maito säilytyspurkkiin ja säilytä jääkaapissa! Omien kokemuksieni mukaan kauramaito säilyy hyvänä kylmässä säilytettynä n. 5 päivää.

Huom: Jos haluat maidosta kermaisempaa, käytä 3dl kaurahiutaleita.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *