Mantelimaito resepti (vegaani)

Musta, höyryävän kuuma kahvi on pelkkää vankkumattoman hienoa, tummanpuhuvaa, hienovaraista minimalismia. Kahvin hiljainen voimakkuus kulminoituu vahvimmin aamun ensimmäiseen kupposeen. Jo pelkkä ajatus siitä, että pian saan kouraani kupillisen kuumaa kultaa, on riittävä voima vipuamaan minut ylös sängystä myös niinä aamuina, kun kello soi tasan 06.00 ja ulkona sataa räntää. Ja se on jo aikamoinen voima se.

Olen kenties kuitenkin pehmenemässä hieman. Lorautettuani nimittäin muutama päivä sitten hetken mielijohteesta itsetekemääni, lähes kermaisen paksua, vaniljalta aavistuksen maistuvaa mantelimaitoa aamukahvini syvään synkkyyteen, olen jäänyt mantelimaitokahviin ihan koukkuun.

Sillä siinä missä musta kahvi iskee tajuntaasi kuin äkäinen, olkapäitäsi kaksin käsin ravisteleva kurttuinen virolaisprofessori jolle et ole vieläkään palauttanut ensimmäistäkään Financial Managementin kotitehtävää, on mantelimaidolla höystetty kahvi kuin lempeä sydänystävä, joka halaa sinua hellänlujasti kuin sanoakseen ”huomenta, tänään on hyvä päivä, muista hymyillä”.

Kyllä, olen pehmennyt. Etenkin näinä flunssaisina päivinä olen yhä useammin kääntynyt halailun puoleen. Ainakin aamun ensimmäisen kupposen verran. Sen jälkeen minua saakin jo vähän ravistella.

Mantelimaito on hurjan helppoa tehdä itse; yksinkertaisimmillaan tarvitset vain tehosekottimen, tiheäsilmäisen siivilän, manteleita ja vettä. Ja tietysti säilytyspullon valmista tavaraa varten. Manteleiden liotus taitaa olla eniten aikaa vievä vaihe, mutta pähkinöiden liotessa on hyvin aikaa vaikkapa tehdä rästiin jääneitä koulutöitä tai muita hommia (tämä lähinnä muistutuksena itselleni).

Itse tykkään lisätä mantelimaitoon pikku ripauksen suolaa ja vähän isomman ripauksen vaniljaa – jätä pois tai sovella makusi mukaan. Näin syysaikaan sekaan sopisi loistavasti myös esimerkiksi kaneli, kardemumma tai miksei vaikka vanha kunnon kaakao…

Mantelimaito

  • 2 dl manteleita
  • 10 dl vettä
  • (ripaus vaniljaa)
  • (ripaus suolaa)

Liota manteleita puhtaassa vedessä 4-6 tuntia. Kaada liotusvesi pois ja lisää tehosekottimeen mantelit ja pari kolme desiä vettä ja jauha, kunnes saat sileää, paksuhkoa nestettä. Lisää loput vedestä sekä vanilja ja suola niin halutessasi ja surraa tasaiseksi. Tarkista maku. Siivilöi neste tiheäsilmäisen siivilän avulla pariin otteeseen, niin että mantelimassa jää siivilään. Voit myös käyttää suodattamisessa apuna esimerkiksi puhdasta keittiöpyyhettä – puristele niin, että kaikki neste irtoaa! Pullota valmis mantelimaito ja säilytä jääkaapissa. Maito pysyy hyvänä noin 3-4 päivää.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *